Çorum’da Kentsel ve Kültürel Bellek Hazinesi Olan El İşlemelerinin Tespiti ve Kataloglanması Projesi Sözleşmesi imzalandı.
Çorum’da Kentsel ve Kültürel Bellek Hazinesi Olan El İşlemelerinin Tespiti ve Kataloglanması Projesi Sözleşmesi imzalandı.
Çorum’da Kentsel ve Kültürel Bellek Hazinesi Olan El İşlemelerinin Tespiti ve Kataloglanması Projesi Sözleşmesi imzalandı.
Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra ŞENGÜL’ ün yürütücülüğünde hazırlanan “Çorum’da Kentsel ve Kültürel Bellek Hazinesi Olan El İşlemelerinin Tespiti ve Kataloglanması Projesi " Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından teknik destek programı kapsamında değerlendirilmeye hak kazanmıştır. İl Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra ŞENGÜL ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Çorum İl Koordinatörü Özden Özgür YALÇIN tarafından sözleşme imzalanmıştır.
Proje ile Çorum'da, El sanatları kapsamında olan Kültürel belleğin diğer bir ifadeyle somut olmayan kültürel mirasın bir parçası olan el işlemelerinin alanın saha derlemeleriyle tespiti ve araştırması, kataloglaması amaçlanmaktadır. Böylelikle yüzyıllardır geleneksel kültür ortamlarında kuşaktan kuşağa aktarılan bu bilgi birikiminin kaybolmasının önüne geçilmek istenmektedir.
Kimlik ve aidiyet duygularının gelişmesinde önemli pay sahibi olan kültürel mirasın bir bölümünü oluşturan el işlemelerinin Çorum özelinde tespit edilmesi, derlenmesi, belgelenmesi ve bu konuda video, fotoğraf ve ses kaydı ile sunulması sağlanacaktır. Bu proje dâhilinde hayatın geçiş dönemleri olarak adlandırılan doğum, çocuk ve evlenme kapsamında olduğu düşünülen el sanatları geleneğinin bir parçası olan el işlemelerinin (Kirman, tarak, şiş, iğ, tığ gibi) basit araçlar kullanılarak (iğne oyası, tığ oyaları, mekik oyları, maşa oyaları, çorap, eldiven, kazak, içlik gibi) eşyalar ve (beyaz, krem veya renkli) ip kullanılarak örülen dantellerdir. Motifler halinde tek tek örülüp birleştirilen veya bir bütün olarak örülen danteller, baş örtüsü (yazma), çarşaf, yastık, sandık örtüsü gibi eşyaların kenarlarına geçirildiği gibi, su takımı, oda takımı, sehpa örtüsü, karyola takımı, masa örtüsü vb. eşyalar.) yani etnografik ve folklorik malzemenin Çorum yöresinde (köy, kasaba, kent merkezi) tespit edilmesi, derlenmesi ve elde edilecek malzeme ile bu konuda bir envanter oluşturulması planlanmaktadır. Kültürel belleğin diğer bir ifadeyle somut olmayan kültürel mirasın bir parçası olan el işlemelerinin tespiti ve kataloglaması süreçleri üzerine gerçekleştirilecek olan bu çalışma ile kentin bu husustaki imge hazinesinin ortaya çıkarılması ile el sanatları kapsamında olan bu alanın saha derlemeleriyle tespiti ve araştırması, kataloglaması sonucunda yüzyıllardır geleneksel kültür ortamlarında kuşaktan kuşağa aktarılan bu bilgi birikiminin kaybolmasının önüne geçilmesine katkı sağlanacaktır. Danışmanlık ve eğitim faaliyetleri içeren projenin 3 ay içinde tamamlanması planlanıyor.