ÇORUM İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

TESCİLLİ ÜRÜNLERİMİZE BİR YENİSİ DAHA EKLENDİ. İSKİLİP RAMAZAN KEŞKEĞİ DE COĞRAFİ İŞARET ALDI.


Tescilli Ürünlerimize bir yenisi daha eklendi. Çorum’un İskilip İlçesi’ne ait özel bir yemek olan İskilip Ramazan Keşkeği 23.09.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından İskilip İlçesine özgü bir lezzet olarak tescillenmiş olup coğrafi işaretini aldı. Çorum Leblebisi, İskilip Dolması, İskilip Turşusu, Oğuzlar Cevizi ile birlikte Çorum'un Coğrafi İşaretli Ürünlerinin sayısı 5'e yükseldi.

İskilip'te keşkek, iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. İskilip’in her mahallesinde bulunan keşkek fırınları bu geleneğe şahitlik etmeye devam ederken, iftar saatinde fırınlarda yoğunluk yaşanıyor. UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan keşkeğin 8 saatlik lezzet yolculuğu iftar sofralarında sonlanıyor. İskilip keşkeğinin şöhretini artık neredeyse tüm Türkiye biliyor. İskilip'e özgü yemeklerinden olan keşkek, meşhur İskilip dolmasından sonra kentin en uzun pişen ikinci yöresel yemeği olma özelliğini de taşıyor. Keşkeğin bu kadar ilgi görmesi en çok fırın sahiplerine yarıyor. Yılda bir ay çalışan keşkek fırınları, bu ayı en karlı şekilde kapatmak için her türlü imkanı müşterilerine sağlamaya çalışıyor.

Keşkekler hazır olunca kaleden davul çalınıyor.

Sabah saatlerinde vatandaşlar tarafından keşkek çömlekleri fırınlara getiriliyor. Her bir çömleğin üzerinde karışmaması için işaretler bulunuyor. Keşkekler hazır olduğunda ise davulcular İskilip Kalesi’nde davul zurna çalıyor. Davul zurna sesini duyan vatandaşlar keşkek fırınlarına giderek çömleklerini alıyor.

İskilip Belediye Başkanı Ali Sülük, İskilip keşkeğinin ilçenin en önemli değerlerinden ve kültürel miraslarından birisi olduğunu söyledi. İskilip keşkeğine coğrafi işaret almak için girişimde bulunduklarını açıklayan Başkan Sülük, “Yüzyıllardır devam eden bir gelenek. İlçemizde sadece keşkek pişirilmesi için yapılan fırınlar var” dedi.

İskilip keşkeğinin fırından sofraya uzanan yolculuğu hakkında da bilgi veren Başkan Sülük, “Sabahın erken saatlerinden itibaren keşkek çömlekleri fırınlara bırakılır. Bunun karşılığında fırın sahibine odun, para veya başka bir şey verilir. Keşkekler odun ateşinde akşama kadar pişer. Her keşkek çömleğinde ayrı bir işaret vardır. Kimisi para takar, kimisi boncuk takar. Akşam İskilip kalesinde nare dediğimiz davulun çalması 'keşkek pişti, keşkeğinizi gidin alın' demektir bir anlamda. Davul sesi duyan halkımız fırınlara giderek keşkeklerini alırlar. Zaman zaman tatlı karışıklar oluyor. Bunların hepsi güzel, unutulmayacak bir kültürel miras. Yıllardır devam eden bir gelenek. Bu geleneğimizi sürdürmek bizim en büyük hedeflerimizdin” birisi” ifadelerini kullandı.



3780085.jpg


iskilip_ramazan_keskegi_cografi_isaretini_aldi_h134234_b188c.jpg

244762462_940912719834678_419755613220861503_n.jpg