ÇORUM İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

ÇORUM COĞRAFİ İŞARET VE TESCİL TOPLANTISI DÜZENLENDİ.


İlimizde yer alan coğrafi işaretli ürün sayısının arttırılması ve bölgeye has ticari bir unsur olarak değerlendirilmesi için Valiliğimiz himayesinde İl Müdürlüğümüz koordinasyonunda planlanan çalışmalar doğrultusunda, 14 Eylül 2022 tarihinde coğrafi işaret ve tescil toplantısı düzenlenmiştir.

Günümüzde toplumların sosyo-ekonomik gelişme düzeylerine bağlı olarak, tüketicilerin kararlarında fiyattan daha çok ürünlerin kültürel boyutunun ön plana çıktığı yöresel ürünler piyasasının önemi artmaktadır. Buna paralel olarak seyahat tercihlerinde de birtakım değişiklikler meydana gelmeye başlamıştır. Değişen turizm talebine cevap verebilmek için alternatif turizm türlerine ve yöresel ürünlere doğru bir eğilim söz konusudur. Bu kapsamda, yöresel ürünler ve değerler bölgeye turist çekebilmek için önemli bir potansiyel taşımaktadır. Coğrafi işaretleme kavramı da yöresel ürün ve değerlerin birer turistik imaja dönüşmesi konusunda oldukça önemlidir. Coğrafi işarete sahip yöresel ürün ve değerlerin turistik değere dönüşmesi ile birlikte yöre ekonomisine sağlayacağı katkı konunun önemini daha da arttırmaktadır.

Bu kapsamda; Vali Yardımcımız Dr. Hakan KUBALI başkanlığında yapılan toplantıya Kargı Belediye Başkanı, Oğuzlar Belediye Başkanı, İskilip Belediye Başkan V., Osmancık Belediye Başkan Yardımcısı, Mecitözü Belediyesi Fen İşleri Müdürü, Çorum Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü, Hitit Üniversitesi teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü, Çorum Ticaret Borsası Genel Sekreteri, ÇESOB Sicil Müdürü, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı, İl Milli Eğitim Şube Müdürü, TKDK ve OKA temsilcileri katılmıştır.

Toplantıda alınan kararlar doğrultusunda; ilk etapta Çorum Simiti ve Osmancık Pirinci için coğrafi işaret başvurusu yapılması, başvuru dosyalarının Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı danışmanlığında hazırlanması, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına Gastronomi Alanında adaylık sürecinde coğrafi işaretli ürün sayısının artırılması için eğitim ve mali destek alınması ile yazım çalışmalarına hız verilmesi; bu işlemlerin Valiliğimiz himayesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz koordinasyonunda periyodik olarak bilgi akışı sağlanmak suretiyle yürütülmesi; ayrıca ilimizden ve ilçelerimizden coğrafi işaret alınması için yöresel ürün teklifleri alınması değerlendirilmiş olup katılımcıların görüş ve önerileri ile toplantı sonlandırılmıştır.



  • 019_3017.JPG
  • 019_3020.JPG
  • 019_3022.JPG
  • 019_3024.JPG