ÇORUM İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

TÜRK MUTFAĞI HAFTASI

TÜRK MUTFAĞI HAFTASI’NDA SOSYAL MEDYA FENOMENLERİ VE TURİZM PROFESYONELLERİ İLE KADİM ÇORUM RÜZGARI ESTİ.


T.C. Cumhurbaşkanlığı ve Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayelerinde, Bakanlığımızın desteği ile hazırlanan “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabından hareketle hayata geçirilen “Türk Mutfağı Haftası”; İl Müdürlüğümüzce, Çorum Belediyemiz ve Hitit Üniversitemiz ile birlikte ilimizin gastronomi ürünlerini ön plana çıkarmak, kültürel birikimimizi yansıtan Çorum mutfağından yöresel lezzetleri daha geniş kitlelere duyurmak ve İlimizin tanıtımına katkı sağlamak amacıyla çeşitli etkinliklerden oluşan zengin bir programla 21-27 Mayıs tarihleri arasında kutlandı. 

Bakanlığımızın bağlı kuruluşu Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı bünyesinde Valiliğimiz himayesinde oluşturulan Çorum İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulunun koordinasyonunda; İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzce; Sosyal Medya İçerik Üreticisi, Influencer Ayşegül BİNİCİ, Daulet ADELBAYEV, TÜRSAB Gastronomi İhtisas Eski Başkanı ve Alakart Turizm Seyahat Acentası Sahibi Ömer KARTIN, Andiamo Turizm Seyahat Acentası Sahibi-Profesyonel Turist Rehberi-Gastronomi Tur Operatörü (Yurtdışı Gastronomi Temalı Workshop Organizatörü Cem Polatoğlu, Pronto Tur Kültür Turları Sorumlusu Umut ÖZKAYA, Deraliye Restoranları Kurucusu-Yatırımcı-Executive Şef Necati YILMAZ ve Yatırımcı-Restoran Sahibi-Michelin Ödüllü Executıve Şef Ömer BOZYAP Türk Mutfağı Haftası Çorum etkinliklerine katılmak ve İlimizin tanıtımına destek için Çorum’a davet edildi. Gastronomi ve seyahat yazarı, blog, dergi ve sosyal medya içerik üreticisi Yaprak GÜRDAL da Çorum Belediyemizin davetiyle tanıtım çalışmalarında yer aldı. Hitit Üniversitemiz; Turizm Fakültesi, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü Medya ve İletişim Programı, Alaca Avni Çelik Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı Öğretim Elemanları ve öğrencileriyle Müdürlüğümüzce gerçekleştirilen info gezileri ve tanıtım çekimlerine destek verdi. 

Türk Mutfağı Haftası boyunca Alaca, Osmancık, Boğazkale ve İskilip ilçelerinde düzenlenen etkinliklerde yöresel lezzetlerin yapılışını görüntüleyen gastronomi ve gezi ekibi, sosyal medya hesaplarından da tanıtıcı yayınlar yaptı.


Bu kapsamda;

  • 22 Mayıs’ta: Buhara Kültür Merkezinde Çorum Belediyemizce coğrafi işaret başvurusuna hazırlanan Çorum’a özgü yöresel Has Baklavanın yapımı Şef Arife KONAR tarafından sunularak tanıtım çekimleri gerçekleştirildi.

  • 23 Mayıs tarihinde: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzce, Çorum Müzesinde İlimizin coğrafi tescilli ürünü Kuru Mantının hazırlanması, pişirilmesi ve sunum çekimleri yapıldı. Dünya Aşçılar Olimpiyatlarında gümüş madalya kazanmış olan Şef Aylin MEMİK tarafından Kuru Mantının pişirme aşamaları gösterilerek, Tarihi Müzemiz ve yöresel lezzetimizi buluşturan bir çalışma yapıldı. 

Hitit Üniversitemizce Çorum’un vazgeçilmez düğün yemeği olan Çorum Beşlisi’nin Kıtırlı Düğün Çorbası Cemile ÇELENK tarafından yapılarak tanıtım çekimleri gerçekleştirildi. 

  • 24 Mayıs’ta: 150 yılı aşkın geçmişe sahip Velipaşa Hanı’nda Çorum Belediyemizce Aşçı Hasibe GÖKŞEN tarafından Belediyemizce coğrafi işaret başvurusunda bulunulan Çorum Su Böreği yapımı ve video çekimleri gerçekleştirildi. 

     

Binlerce Yıllık Lezzetler - Yöresel Çorum Mutfağının yer aldığı Tarihi Han’da çekimlerin ardından gastronomi ve gezi ekibi İskilip ilçemizde İlçe Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleşen gastronomi etkinliklerine katıldı. İskilip ilçemizde, bir tören yemeği olan ve düdüklü tencerenin atası olarak anılan bir yöntemle pişirilip sunulan İskilip Dolması ile coğrafi işaretli ürünlerin ve yöresel diğer lezzetlerin tanıtımı, çekimleri ve sunumu yapıldıktan sonra ilçede Tarihi Arasta, İskilipli Alimler Müzesi, İskilip Kalesi, Roma Dönemi Kaya Mezarları ve Tarihi İskilip Sokaklarını kapsayan info gezisi yapıldı. 

Buradan Osmancık ilçemize geçilerek Osmancık Belediyesi ev sahipliğinde Osmancık Pirinci ve Sırık Kebabı tanıtımı ve sunum programına katıldıktan sonra Osmancık Kandiber Kalesi, Koyunbaba Köprüsü, Koyunbaba Türbesi, İmaret Camii ve ilçenin diğer tarihi ve turistik alanları tanıtıldı.  

  • 25 Mayıs’ta: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz ve Hitit Üniversitemiz iş birliğinde Alaca Höyük Müze ve Örenyeri’nde Sfenksli Kapı önünde kurulan stantta Çorum'a özgü hamur işlerinden olan yanıç ve katmer hazırlandı. Hitit Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı aşçıları tarafından yapılan yanıç ve katmerler konuklardan büyük beğeni aldı. 

Alaca ilçemizin mutfağını öne çıkan geleneksel lezzetleri, Alaca Kaymakamlığı ve Belediyesi, Hitit Üniversitesi Alaca Avni Çelik Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı öğretim elemanları ve öğrencileri ile Alaca Halk Eğitim Merkezi eğitmenleri tarafından özenle hazırlanarak çekimleri yapıldı. Alaca ilçesine ait başvurusu yapılmış 39 adet coğrafi işaretli üründen; Mercimekli Kesme Aşı, Keşkek, Güveç, Mercimekli Bulgur Pilavı, Sütlü Aş, Alaca Hingali, Alaca Metezi, Sini Mantısı, Sini Bağlama Tatlısı, Sıkma Baklava, Yanıç, Katmer, Ebegümeci ve Efelik Sarması gastronomi ve gezi ekibine tanıtıldı. 

“Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabında yer alan İlimizle özdeşleşmiş Çorum Leblebisinin, Türk mutfak kültüründe önemli bir yere ve köklü bir tarihe sahipolan Helva ile buluştuğu Çorum Leblebi Helvası, Çorum Belediyemizce Velipaşa Hanı’nda yaptırılarak tanıtım çekimleri gerçekleştirildi.

  • 26 Mayıs’ta: Çorum Belediyemizin ev sahipliğinde, Gastronomi ve seyahat yazarlarına İlimiz merkezindeki Velipaşa Hanı'nda bir tanıtım programı gerçekleştirildi. Tarihi Han’da kurulan stantta gastronomi ekibine Çorum Beşlisi olarak bilinen Kıtırlı Düğün Çorbası, Çorum Yahnisi, Çorum Su Böreği, Çorum Keşkeği, 40 kat Çorum Has Baklavası ve Tescilli Osmancık-97 Pirincinden yapılmış Pirinç Pilavının yanı sıra İskilip Dolması, İskilip Turşusu, Sirke Salatası, Çorum Tandırı, Çorum Kuru Mantısı, Kargı Çiçek Bamyası, Madımak, Gebere Turşusu (Kapari), Çorum Un Helvası, Çorum’a özgü Karaçuval Helvası gibi yöresel lezzetler tanıtıldı. İlimiz merkezinde Kültür Yolu rotasında bulunan Tarihi Meydan, Saat Kulesi, Çorum Müzesi, Ulu Camii, Ayakkabıcılar ve Dikiciler Arastası, Çöplü Arastası, günümüzde geleneksel yöntemlerle leblebi üretimini sürdüren leblebici esnaf gezilerek tanıtım çekimlerine devam edildikten sonra Ortaköy İlçemize gidilerek Hititlerin önemli idari, ticari ve dini merkezlerinden Şapinuva Örenyeri Hitit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Şapinuva Kazı Başkanlığı ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzce tanıtılarak drone ile çekimler gerçekleştirildi.

  • 27 Mayıs Cumartesi günü İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzce İlimizin önemli bir markası ve destinasyonu olan, arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan tabletleri Dünya Belleği Listesine alınan, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Hattuşa Örenyerine, Yazılıkaya Açıkhava Tapınağı’na, Boğazköy Müzesi’ne, Tarihi Dulkadiroğulları Konağı ve Hitit Köyü’ne gidilerek buraların tanıtımı yapıldı.  

Tanıtım çalışmaları içerisinde gastronomi ve gezi yazarlarına Tescilli Dulkadiroğulları Konağı’nda yerel üreticiler tarafından doğal ve geleneksel yöntemlerle oluşturulan ilçeye özgü Boğazkale Madımağı, organik reçeller, organik Kuşburnu Pervedesi, kurutulmuş sebze kavurması, Boğazkale Köy Peyniri, Yanıç, Katmer, Efelik Sarması, Soğan Haşlaması, Taze Fasulye Kavurması, Oğmaç, organik ve yöresel meyvelerden yapılan pestil gibi ilçeye özgü yöntemlerle üretilen lezzetlerin yapımı ile ilçenin el sanatlarının tanıtım çekimleri gerçekleştirildi. 

Turizm profesyonelleri, gezi ve gastronomi yazarlarıyla; İlk milli kazılardan ve Hitit tarihinde “Arinna” olarak anılan Alaca Höyük Örenyeri’ne yakın bir mesafede, eski kervan yolu üzerinde yazın yayla turizmi, kışın avcılık turizminin yoğun olduğu bir bölgede kurulmuş İlimizde bir ilk olan Kırsal Turizm Tesisi İklim Orman Otel yerinde  incelenerek, bölgenin doğal ortamında yetişen organik ürünlerin kullanıldığı mutfak tanıtıldı. İlimizin tek 5 yıldızlı oteli olan Anitta Otel’de yapılan info gezisi değerlendirme toplantısında; Çorum’un gastronomi turizmi için oluşturulacak bir eylem planı doğrultusunda hareket edilerek, turizm profesyonellerinin destekleriyle kültür-gastronomi turlarının düzenlenebileceği, Çorum Mutfağı ve Hitit Mutfağına yönelik araştırmaların derinleştirilmesi gerektiği değerlendirilmiştir. İnfo gezileri sonrasında gastronomi sektör temsilcileri ve Michelin ödüllü Executive Şefler kendi mutfak ve restoranlarındaki menülerde Çorum’un Yöresel Lezzetlerine yer vereceklerini, Hitit Mutfağı ile ilgili teknik inceleme ve reçeteler oluşturmak üzere İlimizi tekrar ziyaret edeceklerini belirttiler.  

Yüzyıllara dayanan kültürel birikim ve İlimizin yurt olduğu medeniyetlerin senteziyle ortaya çıkan; tahılların, otların, hamur işlerinin, sirke ve turşuların ağırlıklı olarak kullanıldığı eşsiz Çorum Mutfağını bu yıl “Kadim ve Sürdürülebilir Türk Mutfağı” temasıyla düzenlenen Türk Mutfağı Haftası boyunca halkımızla paylaşmış olduk.

  • 23 MAYIS ÇORUM MÜZESİ.JPG
  • 24 MAYIS İSKİLİP (14).JPG
  • 24 MAYIS OSMANCIK (4).JPG
  • 25 MAYIS ALACA AVNİ ÇELİK MESLEK YÜKSEKOKULU 1.JPG
  • 25 MAYIS ALACA HÖYÜK SFENKSLİ KAPI.jpg
  • 26 MAYIS VELİPAŞA HANI (6).JPG
  • 27 MAYIS BOĞAZKÖY MÜZESİ-HATTUŞA-.JPG
  • 27 MAYIS BOĞAZKÖY MÜZESİ-HATTUŞA-YAZILIKAYA  (4).JPG
  • 27 MAYIS İKLİM ORMAN OTEL (2).JPG